DRINK MEER WATER EN VOEL JE FITTER

‘Ik lust geen water’, is een vreemde uitspraak, want water heeft geen smaak en is één van je eerste levensbehoeften. Je lichaam bestaat voor 52% bij vrouwen en 63% bij mannen uit vocht. Het verschil in het vochtgehalte bij man en vrouw komt door de hoeveelheid lichaamsvet.

Een vrouw heeft meer vetweefsel dan een man. Het vetweefsel bevat geen water. Dit bevindt zich wel in de lichaamscellen, organen en bloedvaten. Als je dorst krijgt heb je eigenlijk al te weinig gedronken. Jouw lichaam wil gewoon water. De smaakjes die je tot nu toe gewend bent om te drinken zijn een kwestie van gewoonte.

Water is nodig voor het vervoeren van stoffen door je lichaam en het uitscheiden van afvalstoffen via de nieren. Als je te weinig vocht binnen krijgt kunnen je nieren de afvalstoffen niet voldoende afvoeren, waardoor deze zich ophopen in je lichaam en een extra belasting zijn voor je organen. Daarnaast is vocht ook nodig voor het regelen van je lichaamstemperatuur. Door te zweten raakt je lichaam de overtollige warmte kwijt. Dit is natuurlijk wel heel prettig tijdens een hittegolf als de afgelopen dagen zodat je niet oververhit raakt.

Daarnaast verlies je de hele dag vocht via je longen, je urine en je ontlasting. Om je vochtbalans op peil te houden dient het verloren vocht te worden aangevuld. Drink anderhalf tot twee liter water op een dag. Zet een kan of fles met water naast je glas neer als je bezig bent. Op deze manier ga je vanzelf meer drinken. Zodra je glas leeg is schenk je deze weer vol. Zo kom je makkelijker aan de hoeveelheid vocht die je op een dag nodig hebt. Zeker op warme dagen als deze is dit van groot belang. Zonder water kan je uitdrogen en zelfs al na twee dagen overlijden.

"Wanneer je dorst hebt ben je eigenlijk al te laat."

Om kinderen meer te laten drinken tijdens deze hittegolf heb je leuke kannen met een kraantje waaruit ze zelf kunnen tappen. Door deze kan op tafel te zetten en in het water iets lekkers te doen zoals sinaasappel of aardbeien maak jet het aantrekkelijk voor kinderen. Daarnaast geef je zelf het goede voorbeeld door regelmatig water te drinken. Kinderen zijn een ster in het kopieren van hun ouders. Wil jij meer weten wat voeding en vocht voor jouw lichaam kan betekenen?  Meld je aan voor een gratis workshop.

Terug naar het overzicht


Blij in Balans
Gording 93
5406 CN Uden

Tel: 06-13800478
Mail: mieke@blijinbalans.nl

© 2024 Blij in Balans - Website door De Geus Internet