expert in het jojo effect

Op mijn 14e ben ik voor het eerst in mijn leven 15 kg afgevallen. Dit maakte mij blij en ik kon weer met trots naar mijn eigen spiegelbeeld kijken. Dit gaf mij zoveel zelfvertrouwen dat ik weer durfde te zijn wie ik ben. Waardoor ik mij voornam om nooit meer dik te worden.

Helaas is mij dit niet gelukt. Sterker nog ieder jaar gaf de weegschaal 10 of 15 kg meer aan dan mijn streefgewicht. Van kinds af aan was ik te dik en kreeg dit ook altijd te horen. Zodat ik door de jaren heen niet anders kon dan dit te geloven. Wat zich op mijn 27ste ontwikkelde in de eetstoornis Boulimia. Het gevoel dat ik niet serieus werd genomen probeerde ik weg te eten. Door alle verplichtingen van een gezin, eigen bedrijf en huishouden had ik het gevoel dat ik geleefd werd door iedereen. Ik stond voor iedereen altijd klaar om te helpen behalve voor mijzelf.

"Je kan het wel, het lukt je alleen (nog) niet."

In de ban van de weegschaal 

Destijds bepaalde het getal op de weegschaal of ik blij was of chagrijnig. Eten was toen voor mij een beloning, troost, het opvullen van leegte maar ook naar mijn idee het enige wat ik zelf bepaalde in mijn leven. Mijn leven in de ban van de weegschaal. Ik wilde dit echt anders, want ik werd hier diep ongelukkig van. Op deze manier was ik ook geen goed voorbeeld voor mijn kinderen en dat heeft mij geholpen om mijn eetstoornis te overwinnen.

Ondanks dat bleef ik een expert in het jojoën. Later door de opleidingen die ik volgde ben ik gaan inzien wat mijn valkuilen zijn en wat mijn werkelijke behoefte is wanneer ik een gejaagd of onrustig gevoel ervaar. Hierdoor ben ik nu in staat om andere keuzes te maken waar ik wel blij van word. Vanaf mijn 42ste is mijn gewicht echt stabiel en heb ik zelf de controle over mijn eetgedrag. Ja dit is soms ook bewust ongezond eten. Alleen met dit verschil dat ik ervan geniet zonder achteraf schuldig te voelen of weer aan te komen. Het geeft mij zoveel rust en ruimte dat ik nu met een tevreden en trots gevoel mijzelf kan aankijken in de spiegel. Zonder nog langer te hoeven voldoen aan het perfecte plaatje.

Mijn visie voor een blijvend stabiel gewicht. 

Door te stoppen met anderen op de eerste plaats te laten komen en met meer zelfliefde aan de slag te gaan. Daarbij beter te leren voelen welke behoefte er is en hiernaar te luisteren, waardoor gedachtes niet langer de regie bepalen. Op die manier is het mogelijk om andere keuzes te maken en de controle in handen te hebben over het eetgedrag. Daarnaast zal het herkennen van een specifiek gevoel voortaan de trigger zijn om een bewust gezonde keuze te maken. Zodat het op willen lossen met eten tot de verleden tijd behoort.

Wat maakt mij wie ik ben?

Mijn positieve en onuitputtelijke energie werkt aanstekelijk. Toch zijn er ook die mij soms vervloeken om mijn directheid en de doortastendheid waarmee ik excuses doorzie. Dit alles in combinatie met een dosis humor help ik mijn klanten op weg naar een blijvend stabiel gewicht.

Wat is onlosmakelijk verbonden met mij? 

Ik ben moeder van twee kinderen. Beide zijn ze inmiddels volwassen en uit huis. Daarnaast ben ik de trotse oma van twee prachtige kleinkinderen waar ik graag tijd voor vrijmaak. Jurgen is mijn grote liefde en maatje waarmee ik samenwoon. Samen met onze hond Pepsi ga ik het liefst naar de bossen. Het dagelijks even rondstruinen in onze tuin is naast het begin van mijn dag ook iets waar ik mij uren kan vermaken.

De kans is groot dat je mij een keer tegen komt op de racefiets of mountainbike. Fietsen is voor mij een manier om in beweging te zijn, te ontspannen, maar vooral ook het gevoel van vrijheid. Daarnaast kom ik met de fiets op de mooiste plekjes van Nederland en soms ook over de grens.

Nog een paar kleine details. Mijn quilty pleasure is poffertjes van de poffertjeskraam, je mag mij wakker maken voor een goed stuk ossenhaas medium gebakken en ik hou van bourgondisch eten.

Wil je samen met mij werken aan een stabiel gewicht?

Kom dan op de koffie of thee, zodat we samen kunnen bekijken of mijn expertise bij jou past!

Ik kom op de koffie


Blij in Balans
Gording 93
5406 CN Uden

Tel: 06-13800478
Mail: mieke@blijinbalans.nl

© 2024 Blij in Balans - Website door De Geus Internet