RUST ROEST ....... OF TOCH NIET?

Vorig jaar rond deze tijd genoot ik van een welverdiende vakantie. Wat was dat zalig even geen verplichtingen, maar doen en laten waar je zin in hebt. 

Gepland om vaak te gaan fietsen, want dat is voor mij ook ontspanning. Maar een blessure gooide roet in het eten. Ik werd gedwongen om rust te nemen. Dan maar noodgedwongen volstaan met wandelen door de bossen en over het strand. En dat is prima. 

Een mooi inleiding op de vraag: Moet ik nu wel of geen vakantie nemen. En zo ja, hoelang?

Jazeker moet je nu ook vrij nemen. Hoe lang en wanneer is afhankelijk hoe het seizoen voor jou loopt. 

Tijdens de Coronatijd konden we niet op vakantie en moesten we thuis werken. Dan zijn we geneigd om maar door te blijven gaan. Dit met het idee als het straks weer kan, dan liggen we mooi voor op schema. Zodat je dan met een gerust hart op vakantie kan. Dit zie ik vaak ook gebeuren bij ondernemers en personen met veel verantwoording in hun werk.

Klinkt aannemelijk maar de kans is groot dat jouw lichaam je al eerder terug fluit. Dit kan zijn in de vorm van een burn-out. Of juist de eerste dagen van je vakantie die jij ziek op bed mag doorbrengen. Dit doordat jouw lichaam dan de tijd krijgt om te ontspannen en je niet continu op adrenaline doorgaat.

Voor mensen die vaak sporten kan het zijn in de vorm van een blessure die niet weg wil. Of in het ergste geval dat je overtraind raakt.

Symptomen van overtraining en burn-out?

  • Vermoeidheid
  • Afname prestatievermogen
  • Slapeloosheid (m.n. inslapen kost moeite)
  • Onrustig gevoel
  • Snel geïrriteerd
  • Verminderd concentratievermogen
  • Verhoogde rusthartslag
  • Verminderde eetlust
  • Emotioneel 

Wanneer je één of meerdere van deze symptomen herkent is het dus juist heel goed om rust te nemen. Bovendien is het heel gezond om de knop is even op een andere stand te zetten. 

Een mooie bijkomstigheid is dat je er juist sterker van wordt. Zo kan je het hele jaar goed presteren. Als sporter zorg je er op deze manier voor het hele jaar in topvorm te zijn.

Dus plan nu je vakantie en geniet het hele jaar. 

Terug naar het overzicht


Blij in Balans
Gording 93
5406 CN Uden

Tel: 06-13800478
Mail: mieke@blijinbalans.nl

© 2024 Blij in Balans - Website door De Geus Internet